Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

Hartaanval symptomen

Heeft u een hartaanval zonder dit te herkennen en te realiseren? Kan dat? Jazeker!

Wat is een hartaanval?

Uw hart is een buitengewoon orgaan dat zelfs kan functioneren als het van uw lichaam gescheiden is, zolang het voldoende zuurstof krijgt toegediend. Het werkt onophoudelijk om bloed door uw lichaam te pompen, dus het is cruciaal dat de spier voldoende zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen krijgt, anders kan het afsterven.

Uw hart slaat bijna 100.000 keer per dag en pompt bijna 1 miljoen vaten bloed in een gemiddeld leven. Dit is genoeg bloed om meer dan drie supertankers te vullen. Eén manier waarop uw hart te maken kan krijgen met een verlies aan bloedtoevoer is als er zich plaque opbouwt in uw slagaders, waardoor de toevoer naar uw hart wordt geblokkeerd.

Een hartaanval kan ook optreden als de bloedtoevoer wordt beïnvloed door vernauwde hartslagaders, ook wel ischemische hartziekte genoemd. Hoewel ze soms door elkaar worden gebruikt, zijn een hartaanval en een hartstilstand twee verschillende gebeurtenissen. Plotselinge, onverwachte hartstilstand is de derde doodsoorzaak in de VS,3 maar verschilt van een hartaanval.

Het meest directe en herkenbare verschil is dat een slachtoffer van een hartaanval bij bewustzijn blijft met een kloppend hart, terwijl iemand die een plotselinge hartstilstand krijgt bewusteloos is zonder waarneembare hartslag.

Terwijl een hartaanval de zuurstoftoevoer naar de hartspier beïnvloedt, beïnvloedt een hartstilstand de elektrische impulsen. Tijdens een hartaanval kan de zuurstoftoevoer naar een deel van het hart afnemen als het bloed wordt beperkt, maar de overige delen van de spier blijven kloppen.

Tijdens een hartstilstand wordt het elektrische systeem beïnvloed door lichamelijke aandoeningen, zoals cardiomyopathie, hartfalen of hartritmestoornissen. Een hartaanval verhoogt ook het risico op een plotselinge hartstilstand, omdat het verlies van zuurstoftoevoer het elektrische systeem in het hart aantast.

Dit is misschien wel de meest voorkomende reden voor een plotselinge hartstilstand. Met andere woorden, verlies van zuurstof naar de hartspier als gevolg van een hartaanval beïnvloedt de elektrische impulsen en kan een hartstilstand veroorzaken. 

Symptomen van een hartaanval

Een hartaanval is in feite dat uw bloedtoevoer naar uw hart plotseling is geblokkeerd en krijgt de hartspier geen zuurstof meer. Als dit niet snel wordt behandeld, pompt de spier niet meer en begint hij af te sterven. Een verstopping in een slagader van het hart is vaak het gevolg van een coronaire hartziekte, maar kan ook ontstaan door stolselvorming. Enkele van de meest voorkomende symptomen van een hartaanval zijn:

 • Pijn of ongemak op de borst
 • Kortademigheid
 • Ongemak in het bovenlichaam
 • Zich ongewoon moe voelen
 • misselijkheid
 • Het koude zweet uitbreken
 • Plotselinge duizeligheid
 • Licht in het hoofd

Waarschijnlijk zijn deze algemene tekenen van een hartaanval u wel bekend

 Drie onderliggende oorzaken van hartaanvallen

Hoewel geblokkeerde slagaders de conventionele verklaring is voor het ontstaan van hartaanvallen, is er veel bewijs dat dit weerlegt. In zijn boek "The Etiopathogenesis of Coronary Heart Disease" uit 200423 schreef wijlen Dr. Giorgio Baroldi dat uit het grootste onderzoek naar de incidentie van hartaanvallen bleek dat slechts 41% van de mensen die een hartaanval krijgen daadwerkelijk een geblokkeerde slagader heeft, en dat 50% van de verstoppingen na de hartaanval optreedt en niet ervoor.

Dit betekent dat minstens 80% van de hartaanvallen helemaal niet in verband wordt gebracht met geblokkeerde slagaders. Volgens Dr. Thomas Cowan, praktiserend arts, stichtend bestuurslid van de Weston A. Price Foundation en auteur van "Human Heart, Cosmic Heart," zijn drie van de belangrijkste, onderliggende problemen die hartaanvallen veroorzaken:

 1. Een verminderde parasympatische toon gevolgd door activering van het sympathische zenuwstelsel - Veel voorkomende oorzaken hiervan zijn chronische stress, slechte slaap, hoge bloeddruk, diabetes, een suikerrijk en vetarm dieet, roken en factoren die bijdragen tot een lage mitochondriale functie.
 2. Collaterale circulatiestoornis (gebrek aan microcirculatie naar het hart) - Om te begrijpen hoe het bloed naar en door uw hart stroomt, kunt u de rubriek Riddle's Solution op de FAQ-pagina van heartattacknew.com raadplegen.24 Daar vindt u gedetailleerde afbeeldingen van hoe de werkelijke bloedstroom eruitziet. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de bloedstroom niet beperkt tot slechts twee, drie of vier kransslagaders (over het werkelijke aantal lopen de meningen uiteen). U hebt veeleer een groot aantal kleinere bloedvaten, haarvaten, die bloed naar uw hart voeren, en als een of meer van uw hoofdslagaders verstopt raken, laat uw lichaam automatisch nieuwe bloedvaten groeien om de verminderde bloedstroom te compenseren. Met andere woorden, je lichaam voert zijn eigen bypass uit. Volgens Cowan is uw lichaam "perfect in staat om het bloed naar elk deel van het hart te brengen dat het nodig heeft, en zolang uw haarvatennetwerk intact is, bent u beschermd tegen een hartaanval." Het is niet verrassend dat dezelfde factoren die een lage sympathische toon veroorzaken ook leiden tot verlies van icrocirculatie. Roken heeft bijvoorbeeld een corrosief effect op de microcirculatie, niet alleen in je ledematen maar ook in je hart. Een suikerrijk en vetarm dieet, prediabetes en diabetes en chronische ontstekingen verminderen ook de microcirculatie. Een van de meest effectieve manieren om de microcirculatie te bevorderen en te verbeteren is fysieke beweging, dus chronische inactiviteit zal ook het vermogen van uw lichaam om een gezonde microcirculatie te handhaven aantasten. Een andere zeer effectieve en niet-invasieve behandeling die de microcirculatie van uw hart helpt verbeteren is versterkte externe counterpulsatie (EECP). Het is een door de Medicare-verzekering goedgekeurde therapie en studies tonen aan dat EECP alleen al ongeveer 80% van de angina pectoris kan verlichten. EECP werkt door het opblazen van compressiemanchetten op uw dijen en kuiten die worden gesynchroniseerd met uw EKG. Wanneer uw hart in diastole is (ontspannen), blazen de ballonnen op, waardoor het bloed naar uw hart wordt geduwd, waardoor de groei van nieuwe haarvaten wordt gestimuleerd. Het is voor de meeste mensen een krachtig en veilig alternatief voor een coronaire bypassoperatie. In plaats van één of twee grote slagaders om te leggen, creëert u duizenden nieuwe haarvaten die nog meer bloed aanvoeren dan de omgelegde vaten. Bezoek EECP.com.25 om een leverancier te vinden. 
 3. -Lactisch zuur opbouw in de hartspier als gevolg van verminderde mitochondriale functie - In wezen is angina een symptoom van slechte mitochondriale functie, waardoor een ophoping van melkzuur ontstaat die krampen en pijn veroorzaakt. Als deze pijn en kramp in je hart optreedt, heet dat angina. De ophoping van melkzuur beperkt ook de bloedstroom en maakt het weefsel giftiger. Uiteindelijk, als het melkzuur zich blijft ophopen, begint het vermogen van calcium om in de hartspier te komen te belemmeren. Daardoor kan uw hart niet meer samentrekken, en dat is precies wat u ziet op een stressecho of een nucleaire thalliumscan. Echter er zijn subtiele tekenen die onopgemerkt kunnen blijven, waardoor u in de opvolgende dagen kans loopt op een ernstiger aanval. Ik zal enkele minder gebruikelijke tekenen met u delen en wat u kunt doen om uw risico te verkleinen.


 • Hoewel er verschillende veel voorkomende symptomen van een hartaanval zijn, krijgen sommigen ongewone symptomen die ze over het hoofd zien, wat leidt tot een ernstigere en mogelijk levensbedreigende tweede hartaanval.
 • Leer enkele van de meer ongebruikelijke symptomen van een hartaanval te herkennen, waaronder een beklemmend gevoel in uw arm, tintelingen aan de linkerkant, pijn in de rug bovenaan, opvliegers en brandend maagzuur.
 • - Uit gegevens blijkt dat uw risico op een hartaanval wordt beïnvloed door uw lichaamsgewicht, roken en alcoholgebruik, lichaamsbeweging en dieet; stress is een andere factor die een hartaanval kan uitlokken.
 • - Snel handelen wanneer u een hartaanval vermoedt, kan een leven redden. Eenvoudige veranderingen in uw dieet, lichaamsbeweging en slaapgewoonten kunnen uw risico aanzienlijk verminderen.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention1 krijgen elk jaar bijna 805.000 Amerikanen een hartaanval, waarvan 605.000 een eerste. Als u de risicofactoren en symptomen leert kennen en leert hoe u vroegtijdig actie kunt ondernemen, vergroot u uw overlevingskansen.

Volgens het U.S. Department of Health and Human Services hebben sommigen die een hartaanval kregen niet snel genoeg gehandeld om op tijd in het ziekenhuis te zijn.2 Uitstel van behandeling kan dodelijk zijn, dus het is belangrijk om de waarschuwingssignalen te leren kennen.

Hoewel pijn op de borst voor veel vrouwen het meest voorkomende teken is, hebben vrouwen bij een hartaanval ook vaker dan mannen andere symptomen dan pijn op de borst.

Wat verhoogt uw risico op een hartaanval?

Hoewel er verhalen zijn van mensen die een hartaanval krijgen zelfs als ze goed eten en sporten, zijn dit eerder uitzonderingen dan regel. Het feit is dat, hoe perfect u ook eet of hoe fit u ook bent, er geen garantie is dat u vrij blijft van een hartaanval. Women's Health Magazine deelt de verhalen van vijf jonge vrouwen en de ongewone symptomen die ze hadden toen ze een hartaanval kregen.5

In een studie van meer dan 88.000 vrouwen in de leeftijd van 27 tot 44 jaar in de Nurse's Health Study II, documenteerden onderzoekers 456 gevallen van coronaire hartziekten. Zij ontdekten dat vrouwen die zich aan zes richtlijnen hielden, hun risico op hartaandoeningen met 92% verminderden. Op basis van deze informatie extrapoleerden de onderzoekers dat meer dan 70% van de hartaanvallen kon worden voorkomen als mensen het volgende zouden toepassen:

 1. Een gezond dieet
 2. Normale body mass index (BMI)
 3. Ten minste 2,5 uur per week bewegen.
 4. Roken vermijden
 5. Alcohol beperken tot één drankje of minder per dag 

Hoewel de onderzoekers de BMI maten, moet worden opgemerkt dat de verhouding tussen taille en heup een betrouwbaardere risicovoorspeller is, omdat deze meer visceraal vet weergeeft. De resultaten van deze studie ondersteunen ook de resultaten van een vorig jaar gepubliceerde studie, waarin dezelfde gezondheidsgewoonten 79% van de eerste hartaanvallen bij mannen konden voorkomen.

Hieraan zou ik willen toevoegen dat het handhaven van een gezond ijzergehalte belangrijk is voor uw hart, aangezien verschillende studies aantonen dat zowel een ijzertekort als een teveel aan ijzer9 een belangrijke risicofactor kan zijn voor een hartaanval. Een teveel aan ijzer is dan ook een vaker voorkomend probleem dan u wellicht denkt als het gaat om de aantasting van uw hart. 

 Uit een Scandinavische studie in Finland10 bleek bijvoorbeeld dat een verhoogd ferritinegehalte het risico op een hartaanval bij mannen twee- tot driemaal zo groot maakte. Uit een ander onderzoek11 bleek dat een verhoogd ferritinegehalte het risico op een fatale hartaanval verdubbelde tot 2,18, terwijl vrouwen met hoge gehaltes vijf keer meer kans hadden (5,53) op een fatale hartaanval.

Stress beïnvloedt de gezondheid van uw hart

Stress heeft een enorme invloed op uw gezondheid. Terwijl acute stress een levensreddende biologische functie is waardoor u instinctief het hoofd kunt bieden aan een aanvaller, kunt vluchten voor een roofdier of een prooi kunt vangen, kan chronische stress die dezelfde biologische reactie gedurende lange tijd activeert, ervoor zorgen dat uw lichaam de klok rond in corrosieve hormonen marineert, met ernstige gevolgen.

Chronische stress kan leiden tot de ophoping van hardnekkig vet, hoge bloeddruk en hartaanvallen. Het verhoogt ontstekingen in je lichaam en activeert je sympathische zenuwstelsel, waardoor je parasympathische systeem wordt onderdrukt.

In een studie12 ontdekten onderzoekers dat vrouwen van jonge en middelbare leeftijd het moeilijker hebben om te herstellen na een hartaanval dan mannen. Zij vermoedden dat dit komt door de stress van het dragen van meerdere rollen. Vrouwen hebben ook twee keer zoveel kans als mannen om binnen de eerste twee weken na een hartaanval te overlijden.

Gegevens hebben een verband aangetoond tussen vlagen van intense woede en een 8,5 maal hoger risico op een hartaanval in de volgende twee uur.14 Stress verhoogt ook uw risico op een hartaanval door overactiviteit in uw amygdala op te wekken, die wordt geactiveerd in reactie op reële en vermeende dreiging. Onderzoekers15 maten bijna 300 deelnemers boven de 30 jaar, geen van hen met een gediagnosticeerd hartprobleem.

De deelnemers werden gedurende twee tot vijf jaar geobserveerd, waarbij 22 een ernstig hartprobleem kregen. Op basis van hersenscans concludeerden de onderzoekers dat degenen met een hogere activiteit in de amygdala een verhoogd risico liepen op een hartaanval.

Kortom, mensen met veel stress hebben een hogere activiteit in de amygdala, wat op zijn beurt de ontsteking verhoogt, een risicofactor voor hartziekten. Hoewel geen concreet bewijs voor een oorzakelijk verband, kan activering van de amygdala arteriële ontsteking veroorzaken door de productie van immuuncellen in het beenmerg op gang te brengen.

Stress kan ook een hartaanval uitlokken doordat het niveau van ziektebevorderende witte bloedcellen toeneemt, wat leidt tot atherosclerose, plaquebreuk en myocardinfarct.16 Het vrijkomen van noradrenaline tijdens gebeurtenissen met veel stress kan ook leiden tot de verspreiding van bacteriële biofilms binnen de wanden van uw slagaders, waardoor plaque-afzettingen kunnen losbreken, wat een hartaanval veroorzaakt.

 Hoewel het belangrijk is om de gebruikelijke tekenen van een hartaanval te kennen, beginnen niet alle hartaanvallen met een plotselinge verpletterende pijn op de borst, zoals u misschien op tv of in de film ziet. De symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen en sommige mensen, vooral vrouwen, hebben weinig symptomen.18

Veel vrouwen verwarren hartaanval symptomen met angst of stress

Belangrijk is dat uit onderzoek19,20 blijkt dat vrouwen bij een hartaanval minder vaak pijn op de borst melden. Volgens de auteurs waren "vrouwen, in vergelijking met mannen, meer geneigd om symptomen als stress/angst te zien (20,9% versus 11,8%), maar minder geneigd om symptomen aan spierpijn toe te schrijven (15,4% versus 21,2%)".

Zij gebruikten ook vaker termen als "druk", "benauwdheid" of "ongemak" op de borst in plaats van te spreken van pijn op de borst. Een aanzienlijk groter aantal vrouwen meldde ook dat hun arts niet dacht dat hun symptomen verband hielden met het hart. In totaal meldde 53% van de vrouwelijke hartaanval-patiënten dit, tegenover slechts 37% van de mannen.

Bijna 30% van de vrouwen had medische hulp gezocht voordat zij met een hartaanval in het ziekenhuis werden opgenomen, tegenover slechts 22% van de mannen. Deze bevindingen suggereren dat zowel vrouwen als hun artsen de neiging hebben de symptomen van een hartaanval verkeerd te diagnosticeren of te verwerpen, waardoor zij een groter risico lopen om te overlijden dan mannen. Zoals opgemerkt door de auteurs:

"De presentatie van [acute myocardinfarct] symptomen was vergelijkbaar voor jonge vrouwen en mannen, met pijn op de borst als het belangrijkste symptoom voor beide geslachten. Vrouwen presenteerden zich met een groter aantal bijkomende symptomen zonder pijn op de borst, ongeacht de aanwezigheid van pijn op de borst, en zowel vrouwen als hun zorgverleners schreven hun prodromale symptomen minder vaak toe aan een hartziekte dan mannen."

Helaas is de afwezigheid van pijn op de borst een sterke voorspeller van diagnose en uitstel van behandeling. Daarom is het belangrijk te onthouden dat er veel andere symptomen zijn die kunnen wijzen op een hartaanval in wording, waaronder de volgende:

Snelle actie redt levens

Sommige van de meer ongebruikelijke symptomen van een hartaanval kunnen u doen geloven dat u geen hartaanval heeft. Zelfs als u er niet zeker van bent dat u een hartaanval hebt, is het bij een van deze symptomen van vitaal belang dat u onmiddellijk spoedeisende hulp inroept. Snel handelen kan uw leven redden.

Het gebruik van een ambulance is de beste en veiligste manier om naar het ziekenhuis te gaan, omdat het ambulancepersoneel met levensreddende behandelingen kan beginnen voordat de spoedeisende hulp van het ziekenhuis wordt bereikt en degenen die per ambulance arriveren vaak sneller worden behandeld bij aankomst.

Hulpverleners behandelen u liever op de spoedeisende hulp voor een niet-levensbedreigende aandoening dan dat u sterft omdat u niet naar de spoedeisende hulp wilde voor behandeling. U en uw familie moeten stappen uitwerken voor het geval zich een hartaanval voordoet, zodat er geen vragen zijn over wat u moet doen.

Praat tijdens een routinebezoek met uw zorgverlener over uw risico's en houd belangrijke informatie bij u in geval van nood. Schrijf bijvoorbeeld alle medicijnen en supplementen die u gebruikt op een kaart, lamineer deze en bewaar ze in uw portemonnee of tas.

 Eenvoudige stappen kunnen uw risico verminderen

Eenvoudige stappen om uw dieet en levensstijl te veranderen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op uw risico op een hartaanval. Het is belangrijk om te stoppen met roken en minder alcohol te drinken om uw hart te beschermen. Hier volgen nog enkele strategieën om uw risico te verminderen.

 • Eet natuurlijk voedsel - U kunt uw gezondheid in eigen hand nemen door kleine veranderingen in uw voedingsplan aan te brengen. Een fundamentele aanbeveling is om echt voedsel te eten en verwerkt voedsel te beperken tot niet meer dan 10% van uw dieet.
 • Verminder uw suikerinname - De gemiddelde Amerikaan eet bijna 22 theelepels suiker per dag, een van de schadelijkste stoffen die je kunt binnenkrijgen. Suiker overbelast je lever, zet je lichaam aan tot gewichtstoename, veroorzaakt metabole disfunctie en verhoogt de ontstekingsreactie, wat leidt tot hartziekten.
 • Uit gepubliceerd onderzoek blijkt ook dat insulineresistentie bijdraagt tot hartziekten en overlijden,26 en suiker schrappen is een cruciale stap om je insulinespiegel te normaliseren.
 • Verminder stress - De Emotional Freedom Techniques, ademhalingstechnieken en yoga zijn allemaal methoden die kunnen helpen uw stressniveau te verminderen en van een betere gezondheid te genieten.
 • Herstellende slaap - Het belang van slaap kan niet worden overschat. Wakker zijn wordt in verband gebracht met mitochondriale stress. Onderzoekers hebben een toename van 24% gevonden in hartaanvallen direct na de tijdsverandering in de lente, wat aantoont hoe kwetsbaar het lichaam is voor zelfs de kleinste veranderingen in het slaappatroon.
 • Vrouwen die minder dan vier uur slaap per nacht krijgen, verdubbelen het risico om aan een hartziekte te sterven en volwassenen die minder dan vijf uur per nacht slapen, hebben 50% meer coronaire kalkaanslag, een teken van dreigende hartziekten.29
 • Lichaamsbeweging - Hoewel lichaamsbeweging uiterst belangrijk is voor elk aspect van de gezondheid, heeft uw hart de juiste soort oefening nodig. Hoge duurtraining belast uw hart buitengewoon, terwijl intervaltraining met hoge intensiteit uw hart kan helpen versterken en beschermen.

 ENKELE INTERESSANTE PAGINA'S KLIK OP DE LINKEN HIERONDER

ADERVERKALKING TEGENGAAN | ADVERKALKING WAT TE DOEN | HOGE CHOLESTEROL VERLAGEN | HOGE BLOEDDRUK VERLAGEN

 


Aderverkalking Tegengaan  |   Aderverkalking Wat Te Doen  |  Dieper Slapen  |   Hoe Kan Ik Beter Slapen  |  Uitgerust Wakker Worden  |  Dementie Verminderen  |  Beter Geheugen  |  Verbeteren Doorbloeding  |  Vocht Afdrijven |  Verbeteren Erectie Problemen  |  Betere Doorbloeding Penis  |  Betere Erectie |  Betere Sportprestaties  |  Spiermassa Stimuleren  |   Arginine Supplement  |  Glutamine Supplement  |  Veroudering Vertragen  |  Anti Aging Supplement  |  Stimuleren Groeihormoon  |  Botontkalking Tegenaan |  Botontkalking Voeding  | Beter Immuunsysteem  |  Snellere Genezing Botbreuken  |  Recover-Me | Snellere Genezing Wonden 

Een moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.