Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

Aderverkalking wat te doen?

ARTERIOSCLEROSES

De Griekse woorden arteria, dat "slagader" betekent, sclerose, dat "verharding" betekent, en osis, wat een achtervoegsel is dat een "zieke toestand" aanduidt, zijn de wortels van het woord "arteriosclerose."

Arteriosclerose is een ontstekingsziekte waarbij de wanden van de slagaders verslechteren, verdikken en verharden. Deze arteriële veranderingen leiden tot de vorming van bloedstolsels, die de bloedstroom kunnen belemmeren. Atherosclerose heeft vaak geen symptomen, maar sommigen kunnen pijn op de borst en ongemak ervaren die zelfs in rust kunnen worden gevoeld. De ophoping van plaques veroorzaakt door deze aandoening kan andere slagaders blokkeren en zo leiden tot een hartaanval Arteriosclerose is een veel voorkomende aandoening, en kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid van factoren, waaronder hoge bloeddruk, diabetes en een hoog cholesterolgehalte.

De eerste fasen kunnen echter al in de kindertijd beginnen. Volgens studies, kunnen jongeren tussen 10 en 14 jaar vroege tekenen van atherosclerose vertonen.

TYPEN ARTHERIOSCLEROSE

Er zijn drie soorten aderverkalking:

 1. Atherosclerose: verharding en verdikking van de wanden van de slagaders,
 2. Arteriolosclerose: verharding en verdikking van de wanden van de kleine slagaders, en
 3. Aortasclerose: verharding en verdikking van de wanden van de grote slagaders.

Elk van deze drie soorten aderverkalking kan tot verschillende problemen leiden. Bijvoorbeeld, atherosclerose kan hartaanvallen en beroertes veroorzaken, terwijl arteriolosclerose hypertensie (hoge bloeddruk) kan veroorzaken. Aortasclerose kan aneurysma's veroorzaken (uitstulpingen in de wanden van de slagaders).

OORZAAK ADERVERKLAKING

Hoewel veel factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van aderverkalking, zijn hier vijf van de meest voorkomende oorzaken:

 1. Hoge bloeddruk: Hoge bloeddruk, of hypertensie, is een van de belangrijkste oorzaken van aderverkalking. Wanneer de bloeddruk te hoog is, zet het extra druk op de slagaders, waardoor ze nauwer worden. Deze vernauwing van de slagaders kan uiteindelijk leiden tot aderverkalking.
 2. Hoge cholesterol: Hoge cholesterol is een van de belangrijkste risicofactoren voor aderverkalking. Wanneer er te veel cholesterol in het bloed zit, kan het beginnen met ophopen in de slagaders. Deze ophoping kan uiteindelijk leiden tot aderverkalking. Er zijn twee soorten cholesterol: HDL en LDL. HDL wordt beschouwd als "goed" cholesterol omdat het helpt plaque te verwijderen uit de slagaders. LDL wordt beschouwd als "slecht" cholesterol, omdat het bijdraagt aan plaque opbouw.
 3. Roken: Roken beschadigt de bekleding van de slagaders en bevordert de vorming van plaque. Plaque is een opeenhoping van vetafzettingen, cholesterol en andere stoffen die de slagaders kunnen vernauwen en de bloedstroom verminderen. Na verloop van tijd kan dit leiden tot verharding en vernauwing van de slagaders.
 4. Diabetes: Mensen met diabetes lopen een verhoogd risico op arteriosclerose omdat vanwege de veranderingen die diabetes in het lichaam veroorzaakt. Diabetes veroorzaakt schade aan de bloedvaten en de zenuwen die ze aansturen. Deze schade kan leiden tot ophoping van plaque in de slagaders, die de slagaders vernauwen en het moeilijk maken voor het bloed om er doorheen te stromen.
 5. Obesitas: Als gevolg van obesitas wordt plaque gevormd, omdat het bestaat uit vet, cholesterol en andere stoffen die in het bloed circuleren. Wanneer plaque zich ophoopt in de slagaders, wordt het moeilijker voor het bloed om er doorheen te stromen.

SYMPTOMEN ADERVERKALKING

Enkele van de meest voorkomende symptomen van ARTERIOSCLEROSES zijn:

 • Pijn op de borst: U kunt druk of pijn op de borst hebben als u last heeft van atherosclerose in de slagaders van uw hart (angina).
 • Gezichtsverlies in de ogen: U kunt plotselinge gevoelloosheid of zwakte ervaren in uw armen of benen, spraakmoeilijkheden of onduidelijke spraak, een kortstondig verlies van zicht in één oog, of hangende gezichtsspieren als u atherosclerose heeft in de slagaders die naar uw hersenen leiden.
 • Hoge bloeddruk: U kunt een hoge bloeddruk of nierfalen krijgen als de aders naar uw nieren atherosclerose hebben.
 • Lage bloeddruk:
 • Perifere slagaderziekte symptomen, zoals claudicatio of lage bloeddruk in een aangedaan lidmaat, kunnen aanwezig zijn als u atherosclerose hebt in de slagaders in uw armen en benen.

DIAGNOSE ADERVERKALKING

De diagnose arteriosclerose kan worden gesteld op basis van de symptomen en verschijnselen bij de patiënt en van beeldvormende tests zoals röntgenfoto's, CT-scans (computed tomography) en MRI (magnetic resonance imaging). Arteriografie, een röntgenfoto van de slagaders, kan ook worden gebruikt om de vernauwing van de slagaders zichtbaar te maken. Er zijn dus vier belangrijke tests om aderverkalking vast te stellen:

 1. Angiografie Bij een angiografietest wordt een kleurstof in de slagaders gespoten, zodat deze op een röntgenfoto te zien zijn. Deze kleurstof helpt om eventuele vernauwingen of verstoppingen in de slagaders die op röntgenfoto's of computertomografie (CT-scans) te zien zijn, zichtbaar te maken. Angiografie is een relatief veilige procedure, maar er zijn enkele risico's aan verbonden. Deze risico's omvatten allergische reacties op het contrastmiddel, nierschade en beroerte.
 2. Enkel-Brachiale Index (ABI) De enkel-Brachiale Index (ABI) is een snelle en eenvoudige bedside test die wordt gebruikt om arteriosclerose, of aderverkalking, vast te stellen. De test wordt uitgevoerd door de bloeddruk in de enkel te meten en deze te vergelijken met de bloeddruk in de arm. Een gezonde ABI moet tussen 0,9 en 1,3 liggen. Een ABI onder 0,9 wijst op aderverkalking, terwijl een ABI boven 1,3 verdacht is voor aderverkalking. De ABI is een nuttige test omdat hij niet-invasief, snel en gemakkelijk uit te voeren is. Hij is ook vrij nauwkeurig en deze test is het nuttigst voor de diagnose van perifere arteriële aandoeningen (PAD), een veel voorkomend symptoom van arteriosclerose.
 3. Duplex-echografie Duplex-echografie is een diagnostisch hulpmiddel om de bloedstroom in de slagaders te evalueren. Het maakt gebruik van geluidsgolven om beelden van de slagaders te maken en de snelheid en richting van de bloedstroom te meten. De test wordt meestal uitgevoerd door een opgeleide echografist of een arts. De technoloog brengt een speciale gel aan op de huid van de te onderzoeken slagader. Vervolgens wordt een draagbare ultrasone transducer tegen de huid gedrukt en over het gebied bewogen. De transducer zendt geluidsgolven uit die op de bloedcellen weerkaatsen en op een computerscherm beelden van de slagaders creëren.
 4. Magnetic Resonance Angiography (MRA) MRA is een beeldvormingstechniek met magnetische resonantie die wordt gebruikt om gedetailleerde beelden van slagaders en aders te maken. Het wordt vaak gebruikt om vernauwingen of verstoppingen in de slagaders (arteriosclerose) vast te stellen. MRA wordt meestal uitgevoerd in combinatie met MRI van het hoofd en de hals. MRA kan ook worden gebruikt om de slagaders en aders in andere delen van het lichaam te onderzoeken, zoals de borstkas, de buik en het bekken.

BEHANDELING ADERVERKALKING

Er zijn veel verschillende behandelingen beschikbaar voor aderverkalking, en de beste optie voor hangt af van de ernst van uw aandoening. In sommige gevallen kunnen veranderingen in levensstijl, zoals stoppen met roken en een gezond dieet kan voldoende zijn om de progressie van de ziekte te vertragen. Als uw aandoening ernstiger is, hebt u misschien medicijnen of een operatie nodig om de bloedstroom te verbeteren en het risico op complicaties te verminderen. Er zijn weinig medicijnen beschikbaar om de effecten van aderverkalking te vertragen, zoals:

 • Statines
 • ACE-remmers
 • Bètablokkers
 • Calcium kanaal blokkers

Als uw aandoening ernstiger is, kan een operatie of andere procedures nodig zijn. Hier zijn vijf van de meest voorkomende:

 1. Angioplastiek: Angioplastiek is een chirurgische procedure die wordt gebruikt om vernauwde of verstopte slagaders te verbreden.of verstopte slagaders. Deze procedure is ook bekend als perifere interventie of percutane transluminale angioplastiek (PTA).
 2. Stenting: Tijdens deze procedure wordt een klein metalen buisje, een stent genaamd, in de slagaders om ze open te houden. Stenting is een relatief nieuwe procedure, die nog wordt bestudeerd om de doeltreffendheid op lange termijn vast te stellen.
 3. Bypass operatie: In gevallen van gevorderde arteriosclerose, waarbij de slagaders aanzienlijk geblokkeerd zijn en andere behandelingen hebben gefaald, kan een bypassoperatie worden aanbevolen. Bij deze operatie wordt een deel van een gezonde slagader uit een ander deel van het lichaam en deze boven en onder het geblokkeerde deel van de slagader wordt bevestigd. Dit creëert een nieuwe weg voor het bloed om de blokkade heen.
 4. Endarterectomie: Tijdens een endarterectomie maakt de chirurg een incisie in de slagader en verwijdert de plaque die zich heeft opgehoopt. Dit kan helpen om de bloedstroom te verbeteren en het risico op gezondheidscomplicaties te verminderen.
 5. Ballonangioplastiek met stenting: Ballon angioplastiek is een minimaal invasieve procedure om vernauwde slagaders te openen. Een kleine ballon wordt in de slagader ingebrachten opgeblazen, waardoor de slagader wijder wordt en de bloedstroom verbetert. In sommige gevallen kan ook een stent (eenklein metalen buisje) in de slagader geplaatst om deze open te houden.

Welke behandeling u ook krijgt, het is belangrijk dat u uw toestand in de gaten houdt en dat u maatregelen neemt om uw slagaders gezond te houden. Met de juiste zorg kunt u uw aderverkalking onder controle houden en het risico op ernstige complicaties verminderen.

VOORUITZICHTEN | PROGNOSE ADERVERKALKING

De vooruitzichten voor mensen met atherosclerose zijn verbeterd door medische vooruitgang. Het is belangrijk om te onthouden dat aderverkalking een progressieve aandoening is, wat betekent dat het in de loop van de tijd zal verergeren. Echter, de snelheid waarmee het zich ontwikkelt kan van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen ervaren slechts een milde verslechtering van hun conditie, terwijl anderen een meer ernstige achteruitgang. Mensen met atherosclerose kunnen gezond en actief leven met een vroege diagnose en behandeling. Kennis van uw risicofactoren en samenwerking met uw arts kunnen de risicofactor verlagen.


Referenties en citaten

1. 2009, Gregory A. Fishbein, BS; Michael C. Fishbein, MD: Arteriosclerosis: Rethinking de huidige indeling.

2. 2003, Schmermund A, Erbel R: Behandeling van aderverkalking.

3. William Dock: Oorzaken van arteriosclerosis.


ONDERSTAANDE LINKS ZIJN INTERESSANT VOOR MEER INFORMATIE.

ADERVERKALKING TEGENGAAN | ADERVERKALKING WAT TE DOEN | HOGE CHOLESTEROL VERLAGEN | HOGE BLOEDDRUK VERLAGEN

Een moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.