Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

Aderverkalking in verband met lage rugpijn

(Een blog over gemeenschappelijke symptomen van aderverkalking en specialisten die u moet raadplegen).

Arteriosclerose, of aderverkalking, is een veel voorkomende aandoening die tot verschillende gezondheidsproblemen kan leiden. Een van de minder besproken, maar niettemin ernstige problemen in verband met aderverkalking is pijn in de onderrug. Volgens een recente studie hebben mensen met aderverkalking meer kans op lage rugpijn dan mensen zonder deze aandoening. De auteurs van de studie geloven dat de verharding van de slagaders een vernauwing van de bloedvaten veroorzaakt, waardoor er minder bloed en zuurstof naar de onderrug stroomt. Dit kan leiden tot pijn en andere problemen in de onderrug.

In de studie, die werd uitgevoerd door onderzoekers, werd een groep patiënten met aderverkalking onderzocht en werd vastgesteld dat een aanzienlijk aantal van hen ook pijn in de onderrug had. De hoofdauteur van de studie verklaarde dat de bevindingen suggereren dat "aderverkalking een 'stille' oorzaak is van lage rugpijn".

Dit is slechts één studie, en er is meer onderzoek nodig om het verband tussen aderverkalking en lage rugpijn te bevestigen. Maar als het verband waar is, kan het belangrijke gevolgen hebben voor de behandeling van beide aandoeningen. Als u last heeft van lage rugpijn, ga dan naar uw arts voor een goede diagnose en een behandelplan.

ADERVERKALKING EN LAGE RUGPIJN

Heeft u aanhoudende lage rugpijn? Het zou een teken van aderverkalking kunnen zijn.

Pijn in de onderrug is de meest voorkomende vorm van pijn in het onderlichaam en treft jaarlijks meer dan 10 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk. Zowel mannen als vrouwen, jong of oud, hebben er last van.

Arteriosclerose is een aandoening waarbij de slagaders verharden en vernauwen. Dit veroorzaakt verstijving in de wanden van de bloedvaten. Het resultaat is een verdikking van de spierlaag en het ophopen van vocht tussen de wanden (atherosclerose), waardoor de bloedtoevoer naar sommige delen van het lichaam die dat nodig hebben, kan worden geblokkeerd.

Naar schatting meer dan 80 procent van de volwassenen heeft wel eens pijn in de onderrug gehad. Maar de oorzaak van lage rugpijn kan ingewikkeld en moeilijk vast te stellen zijn. Dat komt omdat er veel oorzaken van lage rugpijn zijn, waaronder spierletsel, spasmen, infecties, artritis en zelfs wervelfracturen.

Sommige mensen met verschoven wervels of een degeneratieve tussenwervelschijfaandoening kunnen bijvoorbeeld plotselinge episodes van hevige pijn ervaren voordat de pijn afneemt. Dit kan leiden tot een opvlamming van meer traditionele symptomen zoals gevoelloosheid of tintelingen in benen of armen.

Maar deze symptomen doen zich meestal geleidelijk voor - in de loop van weken of maanden - zodat u zich misschien niet realiseert dat u zelfs maar een beginnend geval hebt, totdat het erger wordt en u extremere symptomen begint te krijgen, zoals blauwe plekken of zwakte aan één kant van uw lichaam (vooral als het probleem lijkt te verergeren als u opstaat uit zitten of knielen). 

ANDERE VEEL VOORKOMENDE SYMPTOMEN VAN ADERVERKALKING. 

Er zijn verschillende soorten aderverkalking en de symptomen kunnen per type verschillen.

Er zijn echter enkele veel voorkomende symptomen die met de aandoening worden geassocieerd, zoals:

 • Vermoeidheid
 • Kortademigheid
 • Pijn op de borst
 • Pijn in de onderrug
 • Gevoelloosheid of zwakte in de ledematen
 • Problemen met de seksuele functie
 • Geheugenproblemen
 • Veroudering
Als u één van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om naar een arts te gaan zodat deze een goede diagnose kan stellen en de aandoening kan behandelen.

VERLAGING VAN HET RISICO OP ADERVERKALKING

Er zijn verschillende manieren om het risico van aderverkalking als gevolg van lage rugpijn te verlagen. Deze omvatten: 

 1. Het nemen van pijnmedicatie zoals voorgeschreven door een arts Er zijn veel verschillende soorten pijnmedicatie, dus het is belangrijk om met uw arts te bespreken welke voor u geschikt is. Enkele van de meest voorkomende pijnstillers zijn acetaminofen, ibuprofen en naproxen. Deze medicijnen kunnen de pijn verlichten en ontstekingen verminderen.
 • Regelmatig bewegen U kunt een aantal eenvoudige oefeningen doen om uw risico te verminderen. Hier zijn vijf oefeningen om u op weg te helpen: Hamstringkrullen; Beenverlengingen; Gluteal Bridges; Vogel-hond; Enkele been deadlift
 • Een gezond gewicht behouden Obesitas is een bekende risicofactor voor arteriosclerose, de verharding en vernauwing van slagaders. Bovendien is obesitas een belangrijke oorzaak van diabetes, dat ook een risicofactor is voor aderverkalking. Een gezond gewicht kan worden bereikt door een combinatie van dieet en lichaamsbeweging. Ten slotte is het belangrijk andere risicofactoren zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte en diabetes onder controle te houden.
 • SPECIALISTEN DIE U MOET RAADPLEGEN Er zijn een aantal specialisten die kunnen helpen bij de behandeling van aderverkalking, afhankelijk van de ernst van uw aandoening. Als u lichte aderverkalking heeft, kan uw arts u aanraden om uw levensstijl te veranderen, zoals stoppen met roken en een gezond dieet. Als u ernstigere aderverkalking heeft, kan het nodig zijn dat u de volgende specialisten bezoekt;
 • Een pijnspecialist Pijnspecialisten zijn getraind in zowel pijnbestrijding als diagnostiek, dus zij kunnen u helpen de oorzaak van uw pijn te achterhalen. Als u last heeft van lage rugpijn, wacht dan niet met hulp zoeken. Neem vandaag nog contact op met een pijnspecialist om de weg naar herstel in te slaan.
 • Een orthopedisch chirurg Hoewel er veel behandelingen mogelijk zijn, wordt orthopedische chirurgie vaak aanbevolen voor patiënten met deze aandoening. Hier zijn drie redenen waarom u mogelijk naar een orthopedisch chirurg moet voor aderverkalking: 
 1. Om de pijn te verlichten: Arteriosclerose kan uitgebreide pijn in de onderrug en andere getroffen gebieden veroorzaken. Orthopedische chirurgie kan helpen om deze pijn te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren. 
 2. Om de mobiliteit te verbeteren: Arteriosclerose kan leiden tot stijfheid en verminderde mobiliteit in de aangetaste gewrichten. Orthopedische chirurgie kan helpen om de mobiliteit en het bewegingsbereik te verbeteren. 
 3. Om verdere complicaties te voorkomen: Arteriosclerose kan voortschrijden en leiden tot andere ernstige gezondheidsproblemen. Orthopedische chirurgie kan deze verder helpen voorkomen omdat chirurgen experts zijn in het bewegingsapparaat. 
 • Een vaatchirurg Vaatchirurgen zijn medische professionals die gespecialiseerd zijn in de behandeling van aderverkalking en andere aandoeningen die de slagaders aantasten. Zij kunnen u de zorg en behandeling bieden die u nodig hebt om uw symptomen te beheersen en uw levenskwaliteit te verbeteren. Als u atherosclerose heeft, moet u misschien een operatie ondergaan om uw slagaders wijder te maken. Een vaatchirurg kan aderverkalking helpen behandelen door verschillende procedures uit te voeren, zoals angioplastiek, stenting en bypassoperaties. Hij kan ook leefstijl- en voedingsadviezen geven om te voorkomen dat de aandoening verergert. Als u aderverkalking hebt, is het belangrijk dat u naar een vaatchirurg gaat, zodat hij u kan helpen de aandoening te behandelen en verdere complicaties te voorkomen.
 • Een neuroloog Het zenuwstelsel omvat de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Een neuroloog kan ook betrokken zijn bij de behandeling van aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, epilepsie en multiple sclerose. Een neuroloog kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van aderverkalking, omdat deze aandoening kan leiden tot een beroerte of andere ernstige neurologische problemen. De arts verstrekt medicijnen om de symptomen van aderverkalking onder controle te houden en geeft leefstijladviezen om te voorkomen dat de aandoening verergert.
 • Een fysiotherapeut Een fysiotherapeut, gespecialiseerd in lichamelijke geneeskunde en revalidatie, is een arts die u bezoekt voor niet-chirurgische behandelingen ter verbetering van spier-, bot- en gewrichtsproblemen. Een fysiotherapeut kan ook helpen bij zenuwproblemen en pijn die met andere behandelingen niet verbetert. U kunt naar een fysiotherapeut gaan voor: 
 1. Een hernia of andere rugproblemen die zwakte, gevoelloosheid of pijn in uw been veroorzaken.
 2. Een RSI, zoals het carpaal tunnel syndroom.
 3. Een blessure door het beoefenen van een sport
 4. Artritis
 5. Een amputatie
 6. Kanker die is uitgezaaid naar de botten
 7. Cerebrale parese
 8. Multiple sclerose (MS)
 9. Spierdystrofie
 10. De ziekte van Parkinson
 11. Ruggenmergletsel
 12. Een beroerte
 13. Een traumatisch hersenletsel (TBI)

Elk van deze specialisten kan u helpen uw pijn te beheersen en u op weg helpen naar herstel.

HOE KAN RECOVER-ME HELPEN BIJ ADERVERKALKING

Het supplement RECOVERY-ME heeft een unieke formule van aminozuren in de juiste verhoudingen gecombineerd met een unieke drager, die de productie van stikstofmonoxide in uw lichaam optimaliseert. U kunt aderverkalking voorkomen door ervoor te zorgen dat uw lichaam voldoende stikstofmonoxide in uw aderen produceert. Dit kan atherosclerose voorkomen, en daarmee de gezondheid van uw longen en hart verbeteren.

Mensen die lijden aan aderverkalking hebben een probleem met hun bloedvaten. Studies hebben aangetoond dat de combinatie van aminozuren en stikstofmonoxide in de juiste verhouding aderverkalking kan helpen voorkomen. Stikstofmonoxide is een van de krachtigste stikstofoxidedonoren, wat betekent dat het gezonde bloedvaten bevordert. Stikstofmonoxide wordt vaak aangeduid als de "goede vaatverwijderaar", die een belangrijke rol speelt in vele fysiologische processen. De productie van stikstofmonoxide staat onder genetische controle en kan worden gemoduleerd door verschillende omgevingsfactoren.

Vermindering van arteriële plaquevorming door NO is in verschillende studies aangetoond. Bij patiënten met arteriosclerose is de productie van NO verminderd, terwijl de vasoconstrictie toeneemt. Een gebrek aan NO veroorzaakt een toename van de permeabiliteit van het endotheel. Dit betekent dat grotere hoeveelheden monocyten en lipoproteïnen de celwand binnendringen en plaques kunnen vormen.

ONDERSTAANDE LINKS ZIJN INTERESSANT VOOR MEER INFORMATIE.

ADERVERKALKING TEGENGAAN | ADERVERKALKING WAT TE DOEN | HOGE CHOLESTEROL VERLAGEN | HOGE BLOEDDRUK VERLAGEN

 

Kijk ook eens op deze sites die u informeren over de invloed van stikstofmonoxide op onze gezondheid.

 

Een moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.